Spring til indhold

7-10 klasse

Find materiale og links som giver en introduktion til Afghanistan og den danske indsats i landet.

Der er udarbejdet en del materiale til aldersgruppen. Foruden den information som Udenrigsministeriets selv har produceret er der nedenfor information og inspiration om andet materiale.

 

Udenrigsministeriets publikationer

ZAPP

Zapp, Afghanistan magasin

ZAPP er et undervisningsmagasin med lærervejledning og kopisider. Det er udgivet af MS, men Udenrigsministeriet har overtaget rettighederne og magasinet kan bestilles gratis. ZAPP kan blandt andet bruges i samfundsfag, geografi og historie.
I temanummeret fra Zapp om Afghanistan findes masser af fakta, historier, video, tal og grafer samt fotos. ZAPP giver et nuanceret billede af Afghanistan, som er meget mere end væbnet konflikt og nød. Set fra et trygt land som Danmark ligner det kaos i Afghanistan. Men det er kaos med en vis orden. ZAPP har rejst rundt i det bjergrige land og talt med unge afghanere, som i dette nummer fortæller om livet i deres land. Det fremgår hurtigt at der er stor forskel på at være ung bare inden for Afghanistans grænser.

Download bladet eller bestil klassesæt gratis her.
Læs mere om Zapp her

 

Danmark i Afghanistan

Danmark i Afghanistan

Publikationen Danmark i Afghanistan - hvorfor, hvordan og hvor længe? giver et samlet svar på de mest almindelige spørgsmål om strategien i Afghanistan. Den kan downloades som pdf her eller bestilles gratis her.

 

Andre Publikationer

Moesgaard Museums UNESCO samlinger

UNESCO samlingerne er et undervisningstilbud, hvor eleverne kan få muligheden for at røre, dufte, se, lytte og forholde sig aktivt til verden. Samlingerne består af etnografiske genstande, der er indsamlet af fagfolk og baseret på feltarbejde. Moesgaard Museum rummer 24 samlinger, heraf to omhandlende Afghanistan, og indeholder udover genstande også film, musik, billeder, baggrundstekster og forslag til temaer og aktiviteter, der kan bruges i undervisningen.

 

Bestil og læs mere om samlingerne her

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Film

Danmark i Afghanistan

– 30 min. om strategien for den internationale og danske indsats i Afghanistan, både den civile og militære.
 
Filmen Danmark i Afghanistan viser nogle af resultaterne, Filmen 'Danmark i Afghanistan'men også nogle af de udfordringer og omkostninger, der ligger i indsatsen i Afghanistan. Se filmen her, den varer ca 30 minutter.

Filmen er produceret for Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet.
DVD kan bestilles gratis her.

Afghanistan - bag fronten

Tre film om Danmarks engagement i den civile genopbygning.

Kampen for fred i Afghanistan handler ikke kun om bekæmpelse af Taliban og terror. Skolebyggeri, politiuddannelse og mikrolån er også vigtige våben. Danmark har et meget stort engagement i Afghanistan, både hvad angår det militære og det civile. Anvend disse tre glimrende film for at sætte fokus på den civile genopbygning i landet.

Temaerne i filmene er skole, uddannelse, gadebørn, iværksætteri, korruption og politistyrken. Lad eleverne i grupper eller parvis vælge sig ind på et af temaerne. Derefter kan de se en eller flere af filmene. Brug et par lektioner til at finde flere informationer om temaet både via nettet, biblioteket og telefoninterview. Produktet fremstilles i klassen.

Filmene er produceret for DR af Pedersen & Co Aps, med økonomisk støtte fra Udenrigsministeriet.
Filmene står til rådighed på DVD hos flere danske biblioteker og kan bestilles hjem her.

Andre film

Den italienske læge

- Film om et Røde Kors Center for krigsskadede i Kabul

Kabul drenge drager 

- Film om drengen Ali Weera, der drømmer om at få sin egen drage midt i krig og kaos

Afghan muscles

- Film om bodybuilder i Kabul – et eksempel på kropskultur

Websites

Inspiration til undervisning

Afghanistan præsenteret af Moesgaard Museum - sådan lyder titlen på en hjemmeside, som indeholder forslag til undervisningsforløb i samfundsfag, geografi og engelsk eller tværfaglige projekter. Krigens konsekvenser, kvinder i Afghanistan og det skrøbelige demokrati er tematiske eksempler, der har til formål at give eleverne et bredt og nuanceret kendskab til Afghanistan og landets befolkning, samt til det danske engagement i landet. Emnerne på siden er målrettet folkeskolens fællesmål.

Det tilgængelige materiale kan bruges selvstændigt eller sammen med UNESCO-samlingerne, der kan lånes af skoler i Danmark.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind